[ O Audi proizvodjacu ] 21 Oktobar, 2008 20:35

Koreni kompanije sežu u 1899. godinu i vezuju se za ime Augusta Horha. Prvi Horhov automobil proizveden je 1901. Godine 1910. Horh je bio prisiljen da napusti kompaniju koju je osnovao. Ubrzo potom, osnovao je kompaniju u Cvikauu, nastavivši da koristi Horh brend. Njegovi bivši partneri tužili su ga sudu zbog nedozvoljenog korišćenja zaštitnog znaka, a nemački sud je doneo odluku da brend Horh pripada njegovoj bivšoj kompaniji. Horh je, dakle, bio prinuđen da se uzdrži od korišćenja vlastitog prezimena u svom novom poslu sa kolima. Horh je odmah sazvao sastanak u stanu Franc Fikenčera da bi smislio novo ime za kompaniju. Tokom ovog sastanka, Francov sin je tiho učio latinski jezik u uglu sobe. U nekoliko navrata činilo se kao da je na ivici da izgovori nešto, ali bi samo progutao reči i nastavio da radi, sve dok u jednom momentu nije izustio: „Oče – audiatur et altera pars... zar ne bi bila dobra ideja nazvati je AUDI umesto HORH?“. „Hör“ na nemačkom znači „Slušaj!“ a isto to znači i „Audi“ na latinskom. Svi prisutni su sa oduševljenjem prihvatili ideju. Često je prisutno uverenje (ali to nije tačno) da je Audi akronim od „Auto Union Deutschland Ingolstadt“.

Audi je počeo sa četvorocilindričnim modelom 2612 cc (2,6 litara), za kojim su usledili modeli 3564 cc, kao i 4680 cc. Ova vozila su se pokazala uspešnim čak i na sportskim priredbama. August Horh je napustio kompaniju Audi 1920. Audi automobili toga vremena bili su luksuzna vozila opremljena specijalnom limarijom.

[ Audi ] 20 Oktobar, 2008 23:57

Audi definise nove standarde u visokoj klasi. Sa najmlađom generacijom A6 predstavlja se limuzina koja sa izraženom dinamikom vožnje i tehnološkom opremom u tržišnoj utakmici odlučno kreće prema vodećoj poziciji. Snažni TDI i benzinski motori sa četiri do osam cilindara i 246 kW (335 PS), najmodernija tehnologija u izradi mjenjača kao i prednji ili stalni quattro pogon na sva četiri točka daju osnovu za potrebni suverenitet nove sportske limuzine A6. Ponuda koja zahvaljujući visoko razvijenom podvozju i visokoj čvrstoći karoserije omogućuje novu dimenziju u dinamici vožnje. Time novi Audi A6 postavlja nove kriterijume koji se orijentisu prema velikom uzoru: Audiju A8 kojem su novinari i javnost potvrdili rang najsportskijeg automobila svoje klase. U zbroju svojih karakteristika – u dizajnu i performansama –A6 kao najprogresivniji automobil visoke klase kreće ubrzano pored svoje konkurencije.

Audi A6    Audi A6

Jasna sportska i ergonomska perfekcija – zahtjev je koji određuje oblikovanje kokpita. Zajednički pokrov povezuje središnji nosač instrumenata i gornji dio središnje konzole u jednu celinu. U unutrašnjem kutu novo oblikovanog okvira našlo se pored okruglog instrumenta merača obrtaja i tahometra mesta za takođe okrugle skale pokazivača temperature i goriva. Pojavom novog Audija A6 predstavlja se nova generacija Audi upravljača. Vidljiva oznaka trokrakog odnosno četverokrakog upravljača je optički citat u obliku jednodijelnog okvira u karakterističnom obliku trapeza s četiri prstena na središnjem poklopcu vozačevog vazdusnog jastuka. Prepoznatljivo prema dizajnu interijera novog A8 inspirirana je i središnja konzola.

u novom Audiju A6 tehničari su se odlučili za primenu elektromehaničke kočnice za parkiranje: odustajanje od ručne kočnice omogućuje velikodušno i ergonomski funkcionalno oblikovanje konzole i naslona za ruku. Iza ručice mjenjača nalazi se optimalno pozicioniran sastav MMI (Multi Media Interface). Njegov monitor, koji je točno u vidnom polju vozača, integrisan je na grebenu odmah iza ručice mjenjača. Svi putnici profitiraju od značajnog povećanja prostornog komfora.

Audi A6 

cena ovog 3.2 odnosno 4.2 FSI Audija A6 krece se u rasponu od 57.000 do 60.000 evra

 

[ Audi ] 20 Oktobar, 2008 23:35

Nuvolari quattro koncept automobila iz 2003. dao je prvu najavu vizije Audija sa snažnim i stručno stiliziranim coupéom s visokim potencijalom performanse i naprednim profinjenim dizajnom - hrabar iskorak u budućnost. Mnogi elementi Nuvolarija prilagođeni su u Audiju A5. Novi coupé jasna je i jedinstvena kombinacija sportskih osobina i elegancije. Istovremeno, A5 nudi iskustvo vožnje okarakterizirano uzbudljivom dinamičnom performansom i izvrsnom udobnosti na dugim putovanjima. Dužinom od 4,63 m Audi A5 jasno pripada u vrhunsku klasu coupéa. Četiri udobna sedista i kapacitet utovarnog prostora od 455 litara čine ovaj automobil udobnim automobilom na duge staze. Dinamičnu izvedbu osiguravaju FSI i TDI motori s procijenjenom snagom od 125 do 195 kW (170 do 265 KS). Svi motori imaju učinkovite karakteristike koje su ujedno vrlo ekološki prihvatljive. Snaga motora prenosi se ili pogonom na prednje tockove ili Quattro pogonom na sva četiri tocka i šest-brzinskim ručnim ili automatskim mjenjačem. Podvozje razvijeno za A5 potpuno je novo i kombinuje okretnost sa najvećim stepenom sigurnosti vožnje.

Audi A5 Audi A5

Atmosfera u unutrašnjosti, gdje se osećate savršeno smirenima čak i na dugim putovanjima – ključna je osobina unutrašnjosti A5. Kompletna arhitektura kokpita jasno je usmjerena na vozača, a instrumenti i središnja konzola čine celinu. Animirani oblici, preciznost i sofisticirani dizajn kontrolnih instrumenata predstavljaju vizualni užitak koji je takođe ugodan na dodir. Dizajn unutrašnjosti omogućava vrlo kvalitetno iskustvo dodira svaki put kada vozite Audi A5. Primjer sveobuhvatnog dizajnerskog pristupa je oblik stranica vrata, na kojima kontrole, obloge, naslon za ruke i pretinac za odlaganje čine vizualno harmoničnu celinu. Instrumentna tabla, s karakterističnim oblikom okvira brzinomera i brojača obrtaja u obliku kapi, izražava tipične stilske elemente Audija, iako je u svim svojim detaljima novo dizajnirana. A5 je takođe opremljen zaslonima za MMI sastav postavljen na ergonomski savršenom visokom položaju u kokpitu. Nova, napredna verzija proverene instuitivne MMI logike čini razumevanje velikog broja funkcija vrlo jednostavnim. Novi ključ još je jedan element dizajna koji dokazuje profinjenu funkcionalnost.

Audi A5

ova verzija sa 3.2 litarskim motorom sa pogonom na sva cetori tocka kosta ce oko 50.000 evra i naravno jos dodatno se placa oprema/ 

[ Audi ] 20 Oktobar, 2008 23:09

Audi otvara nove horizonte. Model A4 je sportski automobil s izuzetnom pojavom na drumu; stavlja Audi u novu dimenziju na tržištu automobila srednje klase. Motori koji pokreću ovu limuzinu, kako TDI, tako i benzinski, u oba slučaja s direktnim ubrizgavanjem goriva, kombinuju visoku snagu i visoku upečatljivost. Dinamični pogonski sklop i upotreba mnogih tehnologija koje su direktno preuzete iz kategorije velikih automobila dokaz su vodeće uloge ove marke što se tiče tehničkog znanja. Novi Audi predstavlja novi način vožnje. Dizajn novog modela A4 otkriva njegov sportski, agresivan karakter: uz zategnute i dinamične linije, izražava pojam tehničke perfekcije. S ukupnom dužinom od 4,70 metara

Audi A4

Unutar novog A4 dovoljno je svjetla i prostora koji odgovaraju automobilu pune više kategorije. Međuosovinski razmak od 2808 milimetara nije samo veći nego kod ključnih konkurenata, nego je i značajno veći nego kod prethodnog modela. Unutrašnjost je sada 20 mm duža, a prostor za kolena na zadnjoj klupi putnika je porastao za izuzetnih 36 mm do 908 mm. Prostor za glavu i širina u razini ramena takođe su povećani. Svaki putnik u novom A4 ima pristup prikladnim funkcijama kao što su veliki držači za čaše i mekano obloženi nasloni za ruku. Sjediti u novom modelu A4 znači osjećati se udobno i zadovoljno od prvog trenutka, što je tipičan 'Audi efekt'.

Audi A4 

Kapacitet prtljažnika je sada 480 litara, bez obzira da li automobil poseduje prednji pogon ili quattro stalni pogon na sve točkove. Ovaj volumen je veći nego kod bilo kojeg direktnog konkurenta. Visina utovara je samo 673 milimetra, te zajedno s ravnim podom i bočnim stranicama čini prtljažnik ekstremno praktičnim. Za veće terete, na primjer nakon većih kupovina, naslon zadnjih sedista se može preklopiti u dva dela, što povećava kapacitet prtljažnika na maksimalnih 962 litre.Na svakom novom modelu A4, poklopac prtljažnika se može otvoriti na tri praktična načina: radio signalom iz daljinskog upravljača, preko tipke u vratima vozača ili električnom tipkom u utoru ručice prtljažnika. Poklopac se automatski otvara prema gore na novim šarkama s kolutima, te je potreban samo mali napor da se zatvori.

Audi A4

Cena ovog luksuznog modela koji potice iz Audija kretace se u rasponu od 31.000 do 33.000 evra. U zavisnosti od opreme. 

[ Audi ] 20 Oktobar, 2008 21:51

Nova generacija Audija A3 je predstavljena. Premijum kompakt model, koji suvreno vlada u ovoj kategoriji vozila, je dobio čitav niz dizajnerskih i tehnoloških unapređenja. 
Audi će sa novom generacijom A3 i A3 Sportback modela postaviti nove standarde kada su u pitanju vozne karakteristike, dizajn i opremljenost. Nove tehnologije kao što su S tronic menjač, magnetno ogibljenje i sistem za kontrolu ogibljenja, Audi parking sistem i još dosta toga.
Novu karoseriju odlikuje nešto veća dužina, niže serijsko ogibljenje. Dakle, Audi je učinio A3 još sportskijim i atraktivnijim automobilom. Prednji spojler i branik su blago izmenjeni, baš kao i prednja maska. Najupadljiviji element su svakako „oborena“ svetla, odnosno Daytime LED svetla. Opciono se mogu poručiti i bi-xenonska prednja svetla, koja se savršeno uklapaju sa LED svetlima. Zadnji deo automobila ima redizajnirani branik, ali očekivanih zadnjih LED svetala nema.

 Audi A3Audi A3        

                                  

Karoserija je, kao što smo naveli, nešto produžena – 2,5cm kada je u pitanju A3, dok je kod Sportback modela ta dužina nepromenjena.
Unutrašnjost odiše sportskim karakterom i elegancijom. Tu su brojni detalji izrađeni od aluminijuma, novi interfejs za upravljanje audio i klima sistemima. Zapremina prtljažnika iznosi od 350 do 1080l, dok je kod Sportbacka 370 do 1100l.
Gama motora se sastoji od čak osam modela: pet benzinskih i tri dizela. Benzinci su 1,6 sa 102KS, 1,4 TFSI sa 125KS, 1,8 TFSI sa 160KS i 2,0 TFSI sa 200KS. Top model je i dalje 3,2 V6 FSI sa 250KS. Dizel motori su 1,9 TDI sa 105KS i 2,0 TDI sa 140 i 170KS. Potrošnja je u proseku smanjena za do 15%. 1,8 i 2,0 TFSI motori su „frikciono optimizovani“ odnosno komponente motora imaju jako malo trenje.
Svi motori, osim 1,6 i 1,9 TDI, se isporučuju sa šestostepenim manuelnim menjačima, dok se model sa 3,2 V6 FSI motorom isporučuje isključivo sa S tronic menjačem. Opciono je moguće poručiti S Tronic i sa ostalim motorima. 2,0 TFSI i dizel motori se isporučuju sa šestostepenom varijantom, dok kupci 1,6, 1,4 TFSI i 1,8 TFSI dobijaju sedmostepene verzije S tronic menjača. Quattro pogon se isporučuje u kombinaciji sa 1,8 i 2,0 TFSI, kao i sa 2,0 TDI varijantama, dok je taj pogon serijski u 3,2 modelu.
Audi će na modelu A3 koristiti magnetne amortizere koji pored odličnih performansi omogućavaju i veoma lako elektronsko podešavanje mekoće. Audi nudi dva režima rada – Normal i Sport.
Nova generacija Audija A3 će pored standardnog S3 modela imati u ponudi i S3 Sportback. Motor i performanse na S3 modelu su nepromenjene – 2,0 TFSI sa 265KS i 350Nm, što omougćava ubrzanje od 0 do 100 za 5,7s, odnosno 5,8s kada je u pitanju Sportback model.

                                     Audi A3                                       Novi Audi A3 će se u prodaji naći početkom leta ove godine po ceni od 20350 EUR.

Dužina: 4203mm (A3), 4286mm (Sportback), 4214mm (S3)
Širina: 1765mm
Visina: 1421mm (A3), 1423 (Sportback), 1399 (S3)
Međuosovinsko rastojanje: 2578mm
Težina: 1275-1455kg (u zavisnosti od modela i motora)

[ Audi ] 20 Oktobar, 2008 20:59

Da bi dao svoj doprinos u redukovanju emisije izduvnih gasova ispod limita od 120g/km (predložen od Evropskog veća), "Audi" planira razvoj nekoliko ekoloških modela. Jedan od njih biće i druga generacija A2, čija je proizvodnja prekinuta jula 2005. godine.

Originalni model je krasila izuzetno skupa, aluminijumska konstrukcija, što ga je učinilo nekonkurentnim u segmentu kompaktnih automobila i dovelo do loše prodaje. Za novi model Audi će deliti komponente sa sestrinskom kompanijom "VW" kako bi troškove učinio što je moguće manjim. Ovo znači da će naredna generacija "A2" verovatno deliti platformu sa modelom Polo uključujući i gamu motora.

Postoje informacije da bi Audi mogao predstaviti i još manji model A1 tokom 2010. godine, kao i model Q5 i Q1 crossover. Audi menadžment je nedavno saopštio da namerava proširiti gamu modela sa 22 na čak 40 do 2015. godine.

Audi A2                           Audi A2                    

 

[ Audi ] 20 Oktobar, 2008 19:50
Nemački proizvođač automobila Audi predstavio je novi A1 na ovogodišnjem Auto salonu automobila u Parizu, direktnog konkurenta modelu "Mini Cooper", "BMW-eu seriji 1", "fijatu 500" kao i svim manjim gradskim automobilima. Zaista, Audiju sa novim A1 neće biti ni malo lako da se suprotstavi ikoni. Na Auto salonu u Parizu imali smo priliku da vidimo Audi A1 Sportback, i uverimo se u njegove adute. Ono što Audijevom modelu nedostaje je Minijev senzibilitet i nostalgično obojene emocije, ali zato A1 dolazi sa četvoro vrata, i visokom tehnologijom oličenom u multimedijalnom interfejsu povezanim sa mobilnim telefonom koji obezbeđuju navigaciju, muziku i internet konekciju. Ispod haube počiva 1.4 litarski TSI agregat opremljen turbo punjačem i kompresorom koji isporučuje 150 KS na prednje točkove putem Audijevog S-tronic menjača sa dvostrukom spojnicom. Audijev mališan pored benzinskih i dizel agregata koristiti i elektromotorni pogon (motor od 41 KS s kojim bi "audi A1"imao autonomiju od oko 100 kilometara). Tu su i dodatnih 27 KS i 150 Nm dobijenih iz elektromotora napajanog litijum-jonskim baterijama koji pokreće A1 u start-and-stop režimu. Lansiranje serijskog modela će se verovatno odigrati u Ženevi, a prodaja bi trebalo da počne krajem 2009 u Briselu. Cena jos uvek nije poznata
 
Audi A1             Audi A1                   
«Prethodni   1 2