[ Audi ] 08 Decembar, 2008 12:13

Ovaj model će inicijalno biti ponuđen samo kao kupe sa četvoro vrata. Sličan automobil trenutno nudi jedino Mercedes, a u pitanju je naravno CLS.

Motiv za A7 je najverovatnije više nego solidna prodaja CLS-a, kao i dobra prognoza kada je u pitanju prodaja luksuznih automobila. Treba napomenuti da Audi nije jedini sa sličnom idejom. Jaguar i VW takođe rade na svojim konkurentima za CLS. U Jaguarovom slučaju to je model koji će zameniti XJ (sličan dizajn kao i XF), a na drugoj strani planovi za Passat kupe su u zastoju s obzirom na radikalne poteze novog izvršnog direktora VW grupe, Martin Winterkorn-a.Prvobitne procene su govorile da će A7 biti konkurent za BMW seriju 6, ali se iste ispostavljaju kao pogrešne. A7 je dizajniran sa posebnom pažnjom na komfor putnika na zadnjim sedištima, što je potpuno u suprotnosti sa tradicionalnim luksuznim kupeima. Međuosovinsko rastojanje će biti slično kao i kod modela A6., međutim veliko međuosovinsko rastojanje ne samo da će obezbediti prostor za putnike pozadi, već će i učiniti da A7 izgleda veće od A6.

 

A7 će kao i ostali MLP Audiji imati motor i transmisiju pomerenu dodatno unazad , iza prednje osovine, što bi trebalo značajno poboljšati upravljivost i dinamičnost vozila.
Odluke oko motora još nisu finalne, ali i benzinski i TDI motori će biti dostupni već pri predstavljanju. TDI verzija je zapremine 4,2 litra sa 326 KS i masivnih 650 Nm obrtnog momenta između 1.600 i 3.500 ob/min. Za tržište SAD u startu neće biti u ponudi TDI motora, već samo 4,2 FSI benzinac. Za evropsko tržište pored pomenute dizelke treba očekivati V6 u dizel i benzinskoj varijanti. V6 TDI bi trebao stići na tržište SAD za 6 do 9 meseci nakon predstavljanja benzinske verzije.

 

Postoje koncept verzije i A7 modela sa 2 vrata i kabrio, ali u Audiju će sačekati reakciju kupaca na A7 kupe sa 4 vrata. Teško je predvideti cenu za novi A7, ali bi trebala biti 15 do 20 posto veća od one za A6 model.

[ Audi ] 08 Decembar, 2008 11:49

Iz kompanije Audi stižu lepe vesti za sve ljubitelje modela Q7.Naime, kako su potvrdili čelnici kompanije nova verzija ovog modela naći će se u prodaji krajem ove godine i nosiće naziv Q7 V12 TDI quattro. Već na prvi pogled V12 TDI dosta odskače po izgledu od svog prethodnika. Dugačak je 5063mm, širok 2000mm i visok 1737mm, agresivnijeg izgleda sa redizajniranim prednjim i zadnjim branicima i aluminijumskim točkovima od 20'', teško da će bilo koga ostaviti ravnodušnim.
Ipak, ono što svakako najviše interesuje potencijalne kupce je, pre svega, šta se krije ispod haube ovog bavarskog terenca, a to je više nego interesantno. Novi Q7 pokreće snažni TDI motor, zapremine 6 litara, koji u saradnji sa 500 konjskih snaga, 1000Nm obrtnog momenta i šestostepenim tiptronic menjačem ubrzava ovog impresivnog četvorotočkaša od 0 do 100km/h za samo 5.5 sekundi. Prosečna potrošnja svedena je na 11.3l dizel goriva, a ono što će svakako pomalo razočarati ljubitelje malo brže vožnje je činjenica da je maksimalna brzina ograničena na ''samo'' 250km/h.

Unutrašnjost novog Q7 V12 TDI Audija nije ništa manje impresivna od njegovog spoljašnjeg izgleda.  Naime, već prepoznatljiv Audijev stil enterijera kombinuje kožna sportska sedišta sa takodje kožnim multifunkcionalnim volanom. Tu su još i električni podizači stakala, DVD navigacioni sistem, Cruise contol, parking sistem sa kamerom za vožnju unazad i Bose Surround Sound sistem koji se brine o audio ugođaju.

Cena novog Audi Q7 V12 TDI quattro-a za sada još uvek nije objavljena a i kada bude teško da će biti dostupan svima koji bi želeli da ga provozaju, jer ipak je Audi od Q7 modela napravio svojevrstan znak pretiža namenjen prevashodno kupcima sa malo dubljim džepom. Po nezvaničnim informacijama ova zver će koštati preko 110.000 eura.

 

[ Audi ] 08 Decembar, 2008 11:33

Audi Q5 je dugacak 4,63 metra, a širok 1,88 i visok 1,65 metara. Međuosovinsko rastojanje je najveće u klasi i iznosi 2,81 metar. U Audiju ističu koeficijent otpora vazduha od 0,33, čime ovaj automobil spada u sam vrh segmenta. Q5 izrađen je u najvećoj meri od aluminijuma, uključujući i poklopac motora i prtljažnika. Već na prvi pogled Q5 izgleda kao tipičan predstavnik Audijeve škole dizajna. Tipična maska je tipa "single-frame", a prednja svetla mogu kombinovati bi-xenon i dnevnu LED tehniku osvetljenja. Izgled Q5 moći će da se ulepša doplatom za S-Line paket ili Off Road paket opreme, koji uključuje i felne prečnika 19".

Audi q5 

enterijer je obezbeđen velikim međuosovinskim rastojanjem i prema navodima fabrike Audi Q5 sposoban je bez problema da udobno preveze pet putnika. Sedišta su oblikovana ergonomski, dok prtljažni prostor nudi 540 litara, odnosno 1 560 litara kada se obore zadnja sedišta. Uz doplatu će moci da se dobiju i varijabilna zadnja sedišta, kao i potpuno sklopivo sedište suvozača, kako bi se lakše prevezli dugi predmeti. Na polju bezbednosti Audi Q5 može se pohvaliti sistemima preuzetim iz nove generacije modela A4. Rad Airbag usko je spojen sa predzatezačima sigurnosnih pojaseva. Tu su i sistemi "Lane Assist", koji usmerava kretanje automobila u odnosu na voznu traku, kao i "Side Assist", koji detektuje mrtve uglove i upozorava vozača prilikom promene vozne trake.

 Audi q5

Audi Q5 kupcima će biti ponuđen sa jednim benzinskim i dva dizelska motora. Sva tri motora biće opremljena tehnologijom direktnog ubrizgavanja i turbo punjača. Benzinski motor je unapređena verzija motora 2,0 TFSI, koji u Q5 razvija 211 konjskijh snaga i Obrtni moment od 350 Nm, koji je na raspolaganju od 1 500 do 4 200 o/min. Q5 opremljen pomenutim agregatom iz mesta do stotke ubrzava za 7,2 sekunde i dostiže maksimalnih 222 km/h. Prma navodima fabrike prosečna potrošnja goriva iznosi 8,5 litara na 100 pređenih kilometara. Slabiji dizelski agregat je 2.0 TDI od 170 KS, koji razvija Obrtni moment od 350 Nm između 1 750 i 2 500 o/min. Q5 2.0 TDI iz mesta do stotke stiže za 9,5 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 225 km/h, uz prosečnu potrošnju goriva od 6,7 l/100 km. Najsnažniji motor u ponudi je 3.0 TDI V6, koji razvija 240 KS i 500 Nm Obrtnog momenta između 1 500 i 3 000 o/min. Q5 3.0 TDI iz mesta do 100 km/h ubrzava za 6,5 sekundi i postiže 225 km/h. Prosečna potrošnja iznosi 7,7 l/100 km. Cena ovog modela u srbiji  je oko 40 000 evra u zavisnossti od opreme.

Audi q5